Granola is haast onmisbaar geworden aan de ontbijttafel en is te koop in allerlei soorten en smaken. Maar voor wie een notenallergie heeft of gewoon een picky eater is, is de keuze plots heel beperkt. Omdat ik in de winkel mijn gading niet kon vinden, besloot ik zelf mijn granola te maken. Het is erg eenvoudig en ook een pak goedkoper.
Granola met yoghurt en fruit
Granola kan je zo eten, maar is het lekkerst met yoghurt en/of fruit. Ook in desserts kan je perfect granola verwerken. Het recept dat ik samenstelde is een basisrecept waar je nog allerlei extra’s aan kan toevoegen zoals chocolade chips, gedroogd fruit, lijnzaad of – voor wie geen allergieën heeft – noten.
Recept granola
Om zelf granola te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 150g havermout
- 70g zonnebloempitten
- 50g tarwe
- 3 el kokosolie
- 3 el honing
- eventueel extra’s zoals choclade, rozijnen, lijnzaad, noten enz.
Om de tarwe zacht genoeg te maken opdat je er je tanden niet op breekt, leg je ze best eerst in een kommetje met een bodem water en wacht tot de tarwe het water heeft opgenomen.
Vervolgens gooi je alle ingrediënten in een kom. Roer alles goed door elkaar totdat de droge ingrediënten vochtig zijn geworden.
Spreid het mengsel uit over een bakplaat en bak de granola 15 minuten in een voorverwarmde oven op 160°C. Na 15 minuten roer je de granola om en laat dan nog eens 10 minuten bakken.
Laat de granola afkoelen en bewaar in een glazen pot, zo blijft het lang vers.
3 Opmerkingen