Gezond ontbijten is niet altijd gemakkelijk in de week. Zeker wanneer je pendelt is de verleiding erg groot om je in het station te goed te doen aan chocoladebroodjes, muffins enz. Daarom maak ik in het weekend het ontbijt klaar voor de hele week. Dit weekend maakte ik fruitige havermoutkoekjes.
Havermout is een uitstekend ontbijt. Het is gezond en geeft je lang een verzadigd gevoel. Gewoonlijk gooi ik overal pure chocolade bij, maar dit keer heb gekozen voor frambozen. Je kan uiteraard ook ander fruit gebruiken, of zelfs confituur. Maar daar zit dan weer enorm veel suiker in. In dit recept zit geen bloem, geen suiker en slechts 15 g boter die je perfect kan vervangen door pindakaas.
Deze ingrediënten heb je nodig
Voor de vulling:
– 125 g frambozen
– 3 eetlepels maizena
– 1 eetlepel warm water
Voor de havermoutkoek:
– 180 g havermout
– 15 g boter
– 2 grote eetlepels honing
– 1 losgeklopt ei
Zo ga je te werk
De vulling:
1. Pureer de frambozen.
2. Meng het water met de maizena en klop tot er geen brokjes meer inzitten.
3. Zet water met de maizena op zacht vuurtje en voeg de frambozen toe. Roer tot het mengsel de juiste consistentie heeft. Voeg er eventueel nog wat maizena aan toe als het niet dik genoeg wordt.
4. Laat de vulling afkoelen.
De havermoutkoek:
5. Meng de havermout, de boter, de honing en het ei in een kom tot de havermout volledig vochtig is.
6. Neem vervolgens 2/3 van het mengsel en verspreid het over een ingeboterde bakvorm, druk het goed aan.
7. Spreid er nu de frambozenpuree overheen
8. en bedek het met de rest van het havermoutmengsel.
9. Bak het 25 minuten in een voorverwarmde oven op 170°C.
10. Laat het afkoelen alvorens het in reepjes te snijden.
1 Opmerking